şimdi benim kafam karıştı bu internet üzerinden satış yapmak ve vergi ile ilgili..
eda ve
sesiber bloglarında bahsettiler..
ben daha evvel bu konuyu araştırmıştım, şimdi de yeniden gündeme gelince baktım da şöyle durumlar var: (forumlarda okuduğum bilgiler, doğruluğu tartışılabilir)
**kitap, cd, kıyafet vs. gibi ikinci el ürünlerin; gittigidiyor ve benzeri siteler yada bloglar üzerinden satılması
ticaret olarak değerlendiriliyor. dolayısıyla vergilendirilmesi gerekiyor.
burada tartışılmış konu.
**dışardan işçi almamak koşuluyla evde
el yapımı ürünler yapanlar vergiden muaf oluyor. "esnaf muaflığı" olarak geçiyor kayıtlarda. bu başlık bizim durumumuzu kapsıyor.
hatta örneğin evde el işi bişeyler yapıp bi dükkana sattık diyelim. biz yine vergiye tabi olmuyoruz, sattığımız dükkan ürün bedeli üzerinden vergi ödüyor. ancak burda da dikkat edilmesi gereken bu durumun
bağlılık ve
süreklilik göstermemesi.
şu ve
şu kaynaklardan anladığım budur.
**aynı biçimde
süreklilik göstermeyecek şekilde el yapımı ürünlerimizi kermeslerde vs. satabiliyoruz..
**fakat işin karıştığı nokta şu ki, evde üretilen el yapımı ürünler bağlılık göstermeyecek durumda, yalnızca elden satıldığında mı vergiden muaf oluyor?
internetten satılan az miktarda ürün vergiye tabi oluyor mu?
yada mail yoluyla haberleştik diyelim müşteriyle, yaptığımız kolyeyi satacağız, bunun evimize gelen kişiye satmaktan farkı nedir? bu kısmı anlayamadım.
**işin en emin yanı sanıyorum, el yapımı ürünler yapıp satmakla ilgili "şahıs firması" kurmak. bu çok da zor bi durum değil. dükkan açmadan yine evden yürütülebiliyor sanırım. ama tabi işlemler için fatura kesmek gerekiyor. ama düşünüyorum da tek başına bu işi yapmak 'attığı taş ürküttüğü kurbağaya değmeyecek' gibi..
ama el yapımı ürünler yapan 3-5 arkadaş biraraya gelip ortak bişeyler yapsak iyi yerlere gitmez mi o firma acaba? benimle aynı fikirde olanlar var mıdır?